Vodkamárkát vett a Törley

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Törley Pezsgőpincészet Kft. megvásárolja a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. "Kaiser 2000" vodka márkáját.

A Törley ezév augusztusában kötött márkaátvételi és átruházási szerződést a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. "Kaiser 2000 vodka" márkájának [védjegyek, domain, e-mail címek, üzleti kapcsolatok know-how (receptúra, gyártási eljárás és ismeretek)] megvásárlására.

A Törley Kft. a Dr Oetker Nahrungsmittel und Getränke Holding KG által irányított vállalkozás-csoport (Oetker-csoport) tagja. Az Oetker-csoport magyarországi tagjainak tevékenysége pezsgő, bor, magas alkoholtartalmú italok, valamint alkoholmentes italok gyártására terjed ki. Emellett több európai italmárka magyarországi forgalmazását is végzik, közte az Oetker-csoport tulajdonát képező Wodka Gorbatschow márkáét is. Az Oetker-csoport részesedése a magyarországi vodka értékesítésből 0,3 százalék, a teljes égetett szeszesital forgalomból pedig nem éri el a 0,1 százalékot. A megvett Kaiser 2000 vodka márka részesedése a hazai vodkaértékesítésből 5,1 százalék, a teljes égetett szeszesital értékesítésből a részesedése nem éri el az 1 százalékot.

Mivel az összefonódás után az érintett vállalkozás csoportok együttes piaci részesedése a magyar vodkapiacon nem éri el a GVH által kritikusnak tartott 20 százalékot, az összefonódás értelemszerűen nem hoz létre, nem erősít meg erőfölényt az adott piacon. A versenyhatóság emiatt az összefonódást engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-119/2008.

Budapest, 2008. november 20.

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu