Nyomtatható verzió PDF formátumban

Kartellgyanú a tankönyvkiadóknál

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. április 16-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Konsept-H Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft-nél, a Műszaki Könyvkiadó Kft-nél, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt-nél, valamint a School Oktató, Kiadó és Gazdasági Szolgáltató Bt-nél.

A GVH azért indított eljárást, mert a rendelkezésére álló információk alapján feltehető, hogy a könyvkiadó vállalkozások előzetesen megállapodást kötöttek az Oktatási Minisztérium által 2001. május 31-én megjelentetett, az értelmi fogyatékos tanulók által használatos tankönyvek kifejlesztésére és gyártására kiírt pályázatának elnyerése érdekében. A vállalkozások arról egyeztek meg, hogy a pályázati kiírásban szereplő egyes tételekre melyik kiadó jogosult egyedül és kizárólag pályázatot benyújtani, továbbá tájékoztatták egymást jövőre vonatkozó fejlesztési elképzeléseikről is.

A vállalkozásoknak a pályázat elnyerése érdekében kötött megállapodása alapjául szolgált ahhoz, hogy a kiadók 2001-től napjainkig tartó folyamatos magatartással és feltehetően további egyeztetésekkel, megállapodásokkal, sikerrel oszthassák fel egymás között a sajátos nevelési igényű (fogyatékos) tanulók tankönyvi piacát.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-44/2009.

Budapest, 2009. május 4.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu