Nyomtatható verzió PDF formátumban

Ismét a bankközi jutalékról

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) értetlenül áll a bankközi jutalékot szabályozó törvénymódosítást érő kritikák egy része előtt. Sajtóhírek szerint egyes pénzintézetek úgy látják, hogy a lépés fékezi a piaci versenyt. Más vélemények szerint a döntés miatt a bankok visszafogják majd a kártyakibocsátást, a kártyaelfogadó rendszerek üzemeltetésének költségeit pedig áthárítják a kereskedőkre és a fogyasztókra .

A GVH álláspontja szerint megfelelő szabályozás esetén a bankközi jutalékok felső határának rögzítése előnyös lehet a verseny szempontjából. A kártyakibocsátók által nyereségük maximalizálására meghatározott bankközi jutalék ugyanis nem feltétlenül esik egybe a társadalmilag is optimális mértékkel, ami a hatékonyabb fizetési módszerek alkalmazását segítheti. Az alacsonyabb bankközi jutalékok segíthetik a kártyaelfogadói piacon kialakuló versenyt, hiszen eddig azon a nagy kártyakibocsátók jelentős versenyelőnyben voltak, mivel saját kártyáik után nem kellett bankközi jutalékot fizetniük. A kártyás fizetésben rejlő hatékonyságok megfelelő kihasználásával valószínűsíthetően a jelenleg a szabályozásban megjelölteknél jóval alacsonyabbak árak is kialakulhatnak a piacon. (Lásd a mellékelt táblázatot!)

A pénzintézetek persze dönthetnek úgy is, hogy helyettük üzleti partnereik viseljék a kártyarendszerek működtetésének költségeit. Ám ha ez bekövetkezik, az azt jelzi, hogy a piac nem működik megfelelően. Ilyen esetben pedig vagy újabb szabályozással kell megoldani a problémákat, vagy pedig hatósági eszközökkel kell felszámolni a normális működést akadályozó versenykorlátozó megállapodásokat.

Melléklet

Budapest, 2009. december 16.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu