A versenytörvény idei átfogó módosítása alkalmából 2014. június 17-én közös konferenciát tartott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Karának Versenyjogi Kutatóközpontja.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmárólszóló1996. évi LVII. törvény (Tpvt). 2014. július 1-jétől hatályba lépő változásai számos anyagi és eljárásjogi módosítást eredményeznek.

A reklámtörvény egyes rendelkezései integrálásra kerülnek a Tpvt.-be, a módosítás pontosítja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló törvény egyes rendelkezéseit, valamint a tapasztalatok alapján változnak, finomodnak a fúziós szabályok, részletesebben kerülnek megfogalmazásra az iratbetekintés, a tényfeltárás és a helyszíni kutatás rendelkezései.

A módosítás új jogintézményeket is bevezet, mint például a piacelemzést vagy az egyezségi kísérletet.

A módosítások az ügyfelek számára kedvező változásokat tartalmaznak, azok révén egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá válnak a GVH eljárásai, hasznosítva az elmúlt évek jogalkalmazási tapasztalatait.

A konferencia célja az volt, hogy a versenytörvényt érintő változásokról minél szélesebb körben értesüljenek az érintettek. A rendezvényen a téma szakértői, a GVH munkatársai, gyakorlati és elméleti szakemberek mutatták be a versenytörvény aktuális változásait.

A rendezvényen elhangzott előadások megtalálhatóak a GVH honlapján.

Budapest, 2014. június 25.

Gondolovics Katalin
sajtószóvivő