A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Dante International Kft. (Dante, korábbi nevén: Allegro Group HU Kft.) jogsértő módon reklámozta piacvezetőként www.aprod.hu, később www.olx.hu apróhirdetési oldalát, mert a vállalkozás nem tudta igazolni sem piacelsőségi állításait, sem a piacvezető pozíció fogyasztói szempontú tartalmát. A jogsértésért 30.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH azt vizsgálta, hogy

  • megalapozottak-e a Dante 2013 szeptemberétől induló, jelentős költségvetésű és széleskörű kampányában szereplő piacelsőségi állításai, így a „piacvezető” jelző, és a „Szabadulj meg nem használt tárgyaidtól a lehető leggyorsabban, hirdess vagy vásárolj ott, ahol a legtöbben” szlogen használata;

  • a Dante megfelelően bizonyította-e az állításai helytállóságát a piaci viszonyokra is tekintettel.

A GVH döntése szerint a piacelsőségi állítások – a teljesen szubjektív tartalmak kivételével – kifejezetten alkalmasak a fogyasztói figyelem felkeltésére és a döntések befolyásolására.

A GVH alapvetően két kérdésre kereste a választ a kereskedelmi gyakorlat értékelésekor:

1. Mit jelent az apróhirdetési piac?

2. Mit jelent a piacvezető pozíció az apróhirdetési piacon?

A GVH megállapította, hogy nem volt egységes módszer a piaci pozíció fogyasztói szempontú mérésére a vizsgált időszakban, és a Dante többféle tartalmat is társított és kommunikált piacelsőségéről. A piacvezető kifejezés sokféle tartalmat jelenthet az adott piacon, és még az eltérő tartalmak megjelölése, elhatárolása vagy mérése sem egységes vagy minden kétséget kizáróan egyértelmű a szakma, és még kevésbé a fogyasztók számára. A GVH úgy ítélte meg, hogy a Dante igazolatlan, így valótlan állításokat közölt az www.aprod.hu, illetve a www.olx.hu oldalak piacelsőségéről.

A GVH a Dante-ra kirótt bírság kiszabásakor alapvetően a kommunikációs költségekre alapozott.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe a Dante együttműködési szándékát.

A vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárásban hozott határozat bírósági felülvizsgálatát kérheti, ennek tényéről itt tájékozódhat.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek alátámasztják állításaik valóságtartalmát, figyelemmel a változó piaci viszonyokra is, különösen egy márkanév-váltás vagy egy intenzív marketingverseny esetén, és a vállalkozásoknak rendelkezniük kell e bizonyítékokkal már reklámjaik közzététele előtt, hosszabb kampány esetén pedig külön figyelniük kell az eredmények esetleges változásának lehetőségére is.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/58/2014.

 

Budapest, 2015. október 15.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban