A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelt jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, hiszen a kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva – mondta dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke a kartell-sajtótájékoztatón 2015. november 25-én. A GVH bemutatta az új fejlesztésű online, anonim kapcsolat-felvételi rendszerét, a Kartell Chatet és a decemberben induló engedékenységi kampányt.

A kartellek feltárásánál a sikeres fellépés kulcsa gyakran a „hallgatás megtörése”, és így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése. Információhoz a versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak – ennek egyik eszköze az engedékenységi politika – hangsúlyozta a GVH elnöke.

A GVH megrendelésére készített kutatásból kiderül, hogy a vállalkozások – különösen a kkv-k – nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és annak következményeivel, sem azzal, hogy lehetőségük van abból kilépni a következmények jelentős mérséklése mellett.

Ezért a GVH vezetése úgy döntött, hogy erőteljesebb, célzottabb kommunikációval, valamint egy újabb együttműködési eszközzel, a Kartell Chat-tel támogatja a vállalkozások ismereteinek bővítését és segíti a versenyjognak megfelelő üzleti magatartásuk kialakítását – jelentette be dr. Juhász Miklós.

Füzesi Géza, a GVH Felderítő Irodájának vezetője beszámolt a GVH egy újszerű, anonim kapcsolat-felvételi rendszerének kifejlesztéséről a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából. Hasonló, névtelenséget biztosító kommunikációs rendszer a magyar versenyhatóságon kívül csak a német Bundeskartellamtnál működik.

A Kartell Chat zárt, védett rendszere egy egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy

1. speciális tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett – negatív következményektől vagy megtorlástól való aggodalmaik eloszlatásával – oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival;

2. ha a vállalkozásuknál nincs vagy nem kielégítően működik az ún. megfelelőségi program, megoszthassanak észlelt információt a GVH-val;

3. feltehessenek a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatos bármilyen kérdést;

4. minden esetben a GVH ugyanazon kollégájához kerüljenek, ha további kérdéseik vetődnek fel.

A kapcsolat-felvételi rendszer működéséről további információ itt érhető el.

Tevanné dr. Südi Annamária, a GVH főtitkára beszélt arról, hogy a GVH a versenykultúra-fejlesztés keretében mind a vállalkozások, mind a közbeszerzési pályázatok kiírói tudatosságát igyekszik növelni annak érdekében, hogy idejében ismerjék fel a kartellekre utaló jeleket. Az általános versenyjogi megfelelést ösztönző tavalyi kampány folytatásaként a versenyhatóság kommunikációs kampányt indít az engedékenységi politika népszerűsítésére 2015. december 1-jén „Nem marad köztetek” szlogennel.

Budapest, 2015. november 25.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban