A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Peridot Line Kft. jogsértő módon reklámozta a Peridot ásványvizet, mert tiltott gyógyító és megalapozatlan, egészségre vonatkozó hatásokkal, valamint egészségügyi szervezeti ajánlással népszerűsítette azt. A GVH a jogsértésért 1.300.000 forint bírságot szabott ki a Peridot Line Kft.-re., és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A Peridot ásványvíz általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerként történő nyilvántartásba vétele hiányában.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Peridot Line Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette ásványvizét több televíziós műsorban és honlapján is 2014 januárjától májusáig, mert a Peridot ásványvíznek

  • gyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére;

  • egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

A társaság ezen felül a Magyar Vöröskereszt ajánlásával, s az egészségügyi szervezet logójával népszerűsítette az ásványvizet 2015 márciusáig, ami – hiszen élelmiszer – tilos az európai szabályozás szerint. A GVH nem állapította meg a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének felelősségét e magatartás esetében érdekeltség hiányában, és az eljárást megszüntette a szervezettel szemben.

A vizsgálat során nem nyert bizonyítást, hogy megtévesztők lettek volna a termék deutérium-tartalmával kapcsolatos állítások, így e vonatkozásban a GVH megszüntette az eljárást.

A GVH a Peridot Line Kft.-re kirótt bírság kiszabásakor ásványvizének értékesítéséből származó árbevételére alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat sérülékeny fogyasztókat is elért;
  • a jogsértéssel érintett termék – hatását tekintve – bizalmi termék;

  • a GVH gyakorlata az élelmiszerek tekintetében alkalmazott, egészségre gyakorolt valamint gyógyhatás-állítások megítélésére széleskörű, részletesen kimunkált és a vállalkozások számára elérhető és ismert.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a kifogásolt közlések jelentős része

  • egyetlen televíziós műsorban a műsorvezetőtől, és olyan meghívott vendégtől hangzott el, aki nem a Peridot Line Kft. képviselője;

  • alacsony látogatottságú honlapon jelent meg.

A GVH a szokásos módon kiszámított bírság felét szabta ki utóbbi körülményekre, a társaság fennálló tartozásaira, valamint a fennmaradását is veszélyeztető bírságösszegre tekintettel, és részletfizetést engedélyezett a társaság számára.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az ágazati jogszabályokat is, az alábbiak szerint:

  • gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek. A versenyfelügyeleti eljárásban nincs lehetőség arra, hogy a vállalkozás a jogszabályi tilalom ellenére próbálja meg állításait igazolni;

  • egészségre gyakorolt hatásra vonatkozó állítások csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályok szerint tehetők.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/54/2014.

Budapest, 2015. november 30.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mo  bil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban