A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. (L’Oréal) vállalásait a Garnier Fructis Goodbye Damage hajápoló termékcsaládra vonatkozó kommunikációjával kapcsolatban. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki.

A GVH azt vizsgálata, hogy a vállalkozás megalapozottan népszerűsítette-e a haj sérüléseire, töredezésére megoldást kínáló Garnier Fructis Goodbye Damage termékek helyreállító hatásait, illetve a hajápolási cikkek használatával elérhető eredményeket reklámjaiban.

A GVH a L’Oréal vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy a vállalkozás

  • ne használja a „helyreállít” szót a Garnier Fructis Goodbye Damage termékcsalád népszerűsítésekor;

  • reklámjaiban alkalmazza a teljes termékcsalád (sampon, balzsam, hajtöredezés elleni szérum) képi megjelenítését;

  • indítson fogyasztói oktatási kampányt a hajkárosodásról, a hajápoló termékek megfelelő használatáról és várható hatásairól honlapján, valamint az egyes áruházláncokban elérhető szórólapokon – bemutatva valamennyi termékének tesztelési folyamatát, illetve a tesztek típusait is;

  • a fogyasztók részleges kompenzálására kedvezményes áron kínálja a Garnier Fructis Goodbye Damage duopackot (sampon, balzsam) a kiskereskedőknek – a vállalt információt hordozó csomagolással.

A GVH a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a vállalás elfogadásával, e mellett a GVH az alábbi körülményeket értékelte:

  •  a L’Oréal már az eljárás vizsgálati szakában benyújtotta vállalását;

  • a vállalkozás önként módosította kommunikációs gyakorlatát, amely nem sérülékeny fogyasztókat célzott meg,

  • valószínűsíthetően csökken az észlelt probléma ismétlődésének kockázata;

  • a kötelezettségvállalás túlmutat a konkrét ügyön, így útmutatásul szolgálhat a versenytársak számára kommunikációs tevékenységük alakításakor;

  • a kötelezettségek megfelelnek az ellenőrizhetőség követelményének.

A kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor a GVH elsődleges célja a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára. A GVH a döntés meghozatalakor értékeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/84/2014.

Budapest, 2015. szeptember 24.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban