A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Cleaner-Pack Kft. (korábbi nevén: iBioPlus Kereskedelmi Kft.) megtévesztő és hiányos tájékoztatást nyújtott a vállalkozásoknak ingyenes/próba iroda- és tisztítószercsomag ajánlatával, így üzletfelei választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott. A jogsértésért 400.000 forint bírságot szabott ki a GVH, egyúttal eltiltotta a Cleaner-Pack Kft.-t a jogsértő magatartás folytatásától.

A GVH döntése szerint a Cleaner-Pack Kft. 2013 novembere és 2014 júniusa között jogsértő üzleti gyakorlatot folytatott, mert

• bizonytalanságban tartotta iroda- és tisztítószercsomag ajánlatával megkeresett üzletfeleit a jogviszony jellegét, tartalmát, az őket megillető jogokat és kötelezettségeket illetően;

• a csomag bemutatkozó, próba-, valamint ingyenes jellegének hangsúlyozásával tette vonzóvá ajánlatát, ám ez nem felelt meg a valóságnak;

• telefonhívásaival azonnali cselekvésre, megrendelésre ösztönözte üzletfeleit;

• nem tette egyértelművé az üzletfeleinek a telefonos megbeszélések alkalmával, hogy köztük és a Cleaner-Pack Kft. között szerződés jött létre, és így a csomag ellenértékét ki kell majd fizetniük;

• csak a fuvarlevélben adott tájékoztatást a kipróbálási határidőről és az elállási jog gyakorlásának feltételeiről;

• a csomag ellenértékét tartalmazó számlát a csomag átvételét követően, a 8 napos elállási jog gyakorlására nyitva álló határidőn túl küldte el a címzetteknek;

• vételárigényét vitató üzletfeleinek felajánlotta, hogy ha a számlán szereplő összeg egy részét kifizetik, lemond minden további követeléséről, ám követeléseinek jogszerűsége megkérdőjelezhető volt.

A GVH a bírság kiszabásakor a Cleaner-Pack Kft. termékeinek értékesítéséből származó árbevételére alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

• az üzleti módszer csaknem egésze jogsértő magatartáson alapult,

• a Cleaner-Pack Kft. e jogsértő gyakorlatot huzamosabb időszakon keresztül folytatta.

A GVH az elmúlt évben több versenyfelügyeleti eljárást is indított a kkv-k, illetve egyéni vállalkozók által jelzett, ingyenesként hirdetett, kipróbálásra szánt iroda- és tisztítószercsomagok hamis ígéretei miatt. E tárgyban a GVH közzétette honlapján Iroda- és tisztítószerek kis- és középvállalkozásoknak című figyelemfelhívó tájékoztató anyagát. A tájékoztató útmutatást, illetve tanácsokat tartalmaz a vállalkozásoknak a megtévesztések elkerülése érdekében, ezzel is hangsúlyozva tudatosságuk fontosságát, illetve segítve döntéshozatalukat.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/53/2014.

Budapest, 2015. augusztus 31.

dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898