A hatóság ellenőrizte a P Automobil Import Kft. egy korábbi eljárásban vállalt kötelezettségeinek teljesülését, és megállapította, hogy a vállalkozás részben késedelmesen, illetve megfelelő igazolás nélkül teljesítette kötelezettségvállalását. A hatóság ezért 1.800.000 Ft bírságot szabott ki a cégre.

A GVH a P Automobil Import Kft. VJ/141/2015. számú ügyben vállalt kötelezettségei teljesülésének ellenőrzésére indult eljárásában megállapította, hogy a vállalkozás a határozatban előírt kötelezettségvállalását számos elemében késedelmesen, a vállaltak igazolását pedig több tekintetben hiányosan, hiteles bizonyítékok, megfelelő dokumentumok benyújtása nélkül teljesítette.

A GVH gyakorlata szerint az eljárások során önkéntesen tett kötelezettségvállalások elfogadása és azok utóvizsgálata esetében lényeges tényező azok ellenőrizhetősége, igazolhatósága és tényleges igazoltsága, illetve a határidők betartása. Így a hatóság bírság kiszabását tartotta indokoltnak.

A GVH jelentősebb enyhítő körülményként vette figyelembe a bírság meghatározásakor – tekintettel a fogyasztóvédelmi jellegű versenyfelügyeleti eljárásokban alkalmazandó bírságközleményben ismertetett különböző együttműködési lehetőségekre –, hogy a vállalkozás elismerte egyes mulasztásainak tényét, továbbá lemondott a jogorvoslatról – az előzetesen kalkulált bírságösszeg kiszabása esetén.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/51/2017.

Budapest, 2018. augusztus 23.

Gazdasági Versenyhivatal

 

Információ a sajtó részére:
sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
e-mail: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Letölthető verzió PDF formátumban