Budapest, 2021. augusztus 16. – A Fressnapf némi késedelmekkel, de végrehajtotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által előírt kötelezettségeket a fogyasztók jóvátételére. A versenyhatóság 3 millió forintos bírságot szabott ki a hiányosságokért.

         Lezárult a nemzeti versenyhatóság utóvizsgálata a Fressnapf – Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy- és Kiskereskedelmi Kft-vel szemben. A versenyhatóság egy balul sikerült pecsétgyűjtő kampány miatt kötelezte a céget – 100 millió forintos bírság mellett – a károsult fogyasztók kompenzálására. Mint minden hasonló esetben, a Versenyhivatal a határidő leteltét követően ellenőrizte az előírtak teljesülését.

         Az utóvizsgálat feltárta, hogy a vállalkozás alapvetően teljesítette a számára előírt intézkedéseket, vagyis az előírt fogyasztói kompenzáció elérte a célját. Az ellenőrzés megállapította ugyanakkor, hogy a cég nem tartott be egyes határidőket, így a teljesítés bizonyos elemei késedelmet szenvedtek.

         Bár a fogyasztók kompenzációja teljesült, hatósági kötelezettségek előírása esetén azok valamennyi elemét – így a határidőre és igazolásra vonatkozó intézkedéseit – is be kell tartani, hiszen ezek lényegesek a közérdek megfelelő érvényesülése szempontjából. A Versenyhivatal így 3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre. A Versenytanács a bírság kiszabásakor figyelembe vette többek között azt is, hogy Fressnapf együttműködése jeleként lemondott mind a tárgyalás, mind a jogorvoslat lehetőségéről.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/12/2021.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF változatban