Budapest, 2021. augusztus 9. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata feltárta, hogy a felek az előírtak szerint, rendben teljesítették a CodeCool Kft. befektetési szerződésének hatóság által elrendelt módosításait.

A Gazdasági Versenyhivatal 2019 elején hagyta jóvá két tőkealap közös irányításszerzését a CodeCool Kft., az informatikai képzési szolgáltatások piacának egyik startup cége felett. A tranzakció során a felek olyan feltételekben állapodtak meg, amelyek kapcsán felmerült, hogy túlterjeszkedhetnek az összefonódáshoz szükséges, még megengedhető versenykorlátozásokon. Az ennek értékelésére indult eljárást a GVH – jogsértés megállapítása nélkül – azzal a feltétellel zárta le 2020 nyarán, hogy a feleknek módosítaniuk kell szerződéseiket. A versenyhatóság döntése iránymutató volt, ugyanis világossá tette, hogy a startup vállalkozások felvásárlása esetében elfogadhatóak azon kisebbségi részesedéssel bíró tagokra is kiterjedő versenytilalmi kikötések (a kilépésüket követő két évig), akik ismerik a vállalat lényegét és értékét adó innovációt, technológiát. A döntés könnyebbé tette a startup jellegű vállalkozások számára a fejlődésükhöz szükséges források megszerzését.

         Az eljárás során előírt kötelezettségek teljesítését a GVH a határidő leteltét követően, utóvizsgálat keretében vizsgálta meg. A vizsgálat megállapította, hogy a felek megfelelő tartalommal, időben végrehajtották a befektetési szerződés minden előírt módosítását. A GVH ezért megszüntette az utóvizsgálati eljárást.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/20/2021.

GVH Sajtóiroda

Nyomtatható verzió PDF formátumban