A GVH figyelmezteti a fogyasztókat: aki online rendel e-cigarettát annak számolnia kell az egészségügyi kockázatokkal és a lehetséges jogkövetkezményekkel is

Budapest, 2024. augusztus 8. – 189 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Airbox nevű szlovák cégre, mert az azt a hamis benyomást keltette a fogyasztókban, hogy weboldalán az elektronikus cigarettákat, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket a hazai távértékesítési tilalom ellenére jogszerűen forgalmazta. Az eljárás során a GVH letiltotta a szlovák cég honlapját is. A nemzeti versenyhatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten, külföldi oldalakról rendelt, illegálisan forgalmazott dohánytermékeknek egészségkárosító hatása is lehet. A GVH arra kéri a fogyasztókat, hogy legyenek mindig körültekintőek, és csak engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységekben vásároljanak dohánytermékeket.

A Gazdasági Versenyhivatal 2024 február elején indított versenyfelügyeleti eljárást az Airbox s.r.o.-val szemben, mivel észlelte, hogy a szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján valószínűsíthetően megtévesztő kommunikációs gyakorlatot folytat a termékek Magyarországi forgalmazhatóságáról.

A nemzeti versenyhatóság az eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás a honlapján 2022 júniusa és 2024 februárja között azt a benyomást keltette a magyarországi fogyasztók számára, hogy az elektronikus cigarettákat, és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket jogszerűen forgalmazta. Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében az ízesített elektronikus cigaretták, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazási tilalom alatt állnak, emellett pedig tilos az érintett dohánytermékek online távértékesítése is. A GVH a feltártak alapján megállapította, hogy az Airbox tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A GVH Versenytanácsa a maximálisan kiszabható, 189 millió forintos bírságot rótt ki a szlovák cégre.

A GVH az eljárás megindítását követően haladéktalanul fellépett a magyar fogyasztók védelmében és elrendelte az érintett honlap magyarországi elérésének letiltását. A GVH Versenytanácsa letilthat egyes digitális tartalmakat (pl. honlapokat), ha ez a fogyasztók kiterjedt érintettségére figyelemmel súlyos sérelem kockázatának megelőzése érdekében szükséges. A kibővített jogkörnek köszönhetően a nemzeti versenyhatóság hatékonyabban képes fellépni a magyar fogyasztók érdekében.

A Gazdasági Versenyhivatal már korábban is szigorúan járt el két, szintén szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű – így kiemelten veszélyes – Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A korábbi vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatóak, az eljárások mindkét esetben a kiszabható legmagasabb bírsággal zárultak.

Az ügy kapcsán a GVH ismételten hangsúlyozza, rendkívül fontos, hogy a fogyasztók, különösen a gyermek- és fiatalkorúak, illetve a szüleik tisztában legyenek azzal, hogy Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása – sőt a birtoklása, azaz az online módon történő megvásárlása is – jogellenes, ezért jogkövetkezményeket vonhat maga után. A nemzeti versenyhatóság figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak vagy hirdetéseknek, és semmiképp ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről – különös tekintettel azok súlyos egészségügyi kockázataira.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/2/2024.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ: