Nyomtatható verzió PDF formátumban

1026 Budapest, Riadó u. 1-3.
Levélcím: 1534 Budapest, Pf. 958
Telefon: (06-1) 472-8900
Ügyszám: VJ/2/2024.
Iktatószám: VJ/2-45/2024.

Betekinthető változat

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa a dr. Pető Ügyvédi Iroda (eljáró ügyvéd dr. P. N. irodavezető ügyvéd; cégkapu elérhetőség: 18280221) által képviselt Airbox s.r.o. (Hlavná 22, 94301 Stúrovo, Szlovákia) eljárás alá vont vállalkozással szemben fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban meghozta az alábbi

h a t á r o z a t o t.

I. Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy az Airbox s.r.o. eljárás alá vont vállalkozás (a továbbiakban: eljárás alá vont vállalkozás vagy Társaság) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított azáltal, hogy a https://theliquidcity.com/ weboldalon magyarországi fogyasztók számára legalább 2022. év júniusától az ideiglenes intézkedés végrehajtásáig, azaz 2024. február 23-ig

  • az ízesített elektronikus cigarettákra, valamint dohányzást imitáló elektronikus eszközökre vonatkozó magyarországi forgalmazási tilalom ellenére, valamint
  • az érintett termékkategóriákra vonatkozó magyarországi távértékesítési tilalom ellenére

a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi törvény XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) melléklete 9. pontját megvalósítva azt a hamis benyomást keltette, hogy jogszerűen forgalmazott elektronikus cigarettákat, valamint dohányzást imitáló elektronikus eszközöket, megsértve ezzel az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

II. Az eljáró versenytanács a jövőre nézve megtiltja az eljárás alá vont vállalkozás számára a jogsértő magatartás folytatását. A jogsértő magatartástól való eltiltás vonatkozik a https://theliquidcity.com/ weboldalra, a https://www.facebook.com/TheLiquidCity/ oldalra, és minden egyéb, újonnan létesített és létesítendő kereskedelmi eszközre és kommunikációra is, tekintettel arra, hogy az ízesített elektronikus cigaretták és dohányzást imitáló eszköznek minősülő termékek Magyarországon nem forgalmazhatóak, valamint – általában véve – az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló eszközök távértékesítése tilalmazott.

III. A jogsértés megállapításán és az eltiltáson túl az eljáró versenytanács 189.000.000 Ft (azaz száznyolcvankilencmillió forint) bírságot szab ki fenti magatartás miatt az eljárás alá vonttal szemben.

A versenyfelügyeleti bírságot a kötelezett a Magyar Államkincstár 10032000-01037557-00000000 számú versenyfelügyeleti bírságszámlája javára köteles megfizetni a határozat közlésétől számított 30 napon belül.[1] Befizetéskor a közlemény rovatban feltüntetendő az eljárás alá vont neve, a versenyfelügyeleti eljárás száma, a befizetés jogcíme (versenyfelügyeleti bírság). Ha a kötelezett pénzfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerinti késedelmi pótlékkal azonos módon számított mértékű késedelmi pótlékot fizet. A bírság, illetve eljárási költség (és az esetleges késedelmi pótlék) meg nem fizetése esetén a Gazdasági Versenyhivatal megindítja a határozat végrehajtását.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Gazdasági Versenyhivatalnál kell benyújtani elektronikusan az erre rendszeresített űrlap[2] használatával, mely a Gazdasági Versenyhivatal honlapján érhető el. A Gazdasági Versenyhivatal a keresetet az ügy irataival együtt továbbítja a közigazgatási perre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék eljárásában a jogi képviselet kötelező.

IV. Figyelemmel arra, hogy a VJ/2-7/2024. számú ideiglenes intézkedés keretében elrendelt kötelezések a jelen határozat véglegessé válásáig szólnak, így a jelen döntés érinti az eljárás alá vont vállalkozáson kívüli kötelezetteket is, ezért a Gazdasági Versenyhivatal közli határozatát a VJ/2-7/2022. számú végzés további kötelezettjével, a Websupport Magyarország Kft-vel (1119 Budapest, Fehérvári út 97-99., KRID: 25138205) és a Meta Platforms Ireland Ltd.-vel (Merrion Road, Dublin 4, D04 X2K5, Írország) is.

Indokolás

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.


[1] Külföldről történő utalás esetén a számla adatai a következők: IBAN: HU88, SWIFT: HUSTHUHB

[2] http://www.gvh.hu//data/cms1041089/GVH_gvh_k01_19_01.jar