Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Megtévesztésre alkalmas plakát - csekély piaci hatással

A GVH fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Rt. ellen, mivel nevezett 2001 októberében az eldobható műanyag palackban forgalmazott Pepsi üdítőital népszerűsítésére (az ugyanilyen célú, de visszaváltható palackkal szemben) versenysértőnek minősíthető kisméretű reklámplakátokat jelentett meg kiskereskedelmi elárusítóhelyeken.

A reklámplakát "Te melyiket választod, ha az áruk egyforma?" szöveggel hívja fel a vásárlók figyelmét. Baloldalt egy márka nélküli visszaváltható üdítős palack képe látható negatív ( - ) megjelöléssel és három tulajdonság közlésével:

"Sok helyet foglal"

"Ütött-kopott"

"Sorbaállásra kényszerít"

Jobboldalon egy eldobható "Pepsi" palack látható pozitív ( + ) tulajdonságok felsorolásával:

"Vadonatúj"

"Szép"

"Könnyen kezelhető"

A GVH versenytanácsa a mai napon meghozott döntése szerint e reklámplakát alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, csekély piaci hatása miatt azonban bírság kiszabását nem tartotta indokoltnak.

A versenytanács megjegyzi, hogy termékei iránti kereslet befolyásolását célzó reklámtevékenység során a vállalkozásoknak a fogyasztók kellő informáltsága érdekében figyelemmel kell lenniük a környezeti terhelésre mint a piaci verseny területére is átszüremlő közérdek szempontjaira is. A fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartások versenyjogi mércéjének kialakításakor a versenytanács azt is szem előtt tartja, hogy a tömegfogyasztás előnyeit már élvező magyar fogyasztók környezettudatossági szintje még nem kellően fejlett, így ennek emelése olyan közügy, amelyre a fogyasztói kereslet alakulását irányító vállalkozásoknak reklámtevékenységük során tekintettel kell lenniük. Különösen fontos ez olyan esetben, amikor a termék csomagolásának környezeti terhelésre gyakorolt hatása a fogyasztói döntések meghozatala során lényeges tulajdonságnak minősül.

Budapest, 2002. április 9-én

Dr. Polgárdy Géza