Gazdasági Versenyhivatal
1051 Budapest, Roosevelt tér 7-8.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Megtévesztésre alkalmas volt a Proinvest 2001. Kft. és társai magatartása

A GVH annak kivizsgálására indított versenyfelügyeleti eljárást, hogy a Proinvest 2001. Kft. és társai (a Kereknap Kft., a Sol Oriens Hungária Kft., a Holiday Club Hungary Kft. és a Pláninvest Bróker Rt.) a részvényvásárlással egybekötött - időben megosztott - üdülőhasználati jog értékesítése során tanúsított magatartásukkal megtévesztették-e a fogyasztókat.

A mai napon megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa megállapította, hogy a Proinvest 2001. Kft-nek és három társának a Club Dobogómajorra vonatkozó üdülési jog értékesítése során az árkedvezmények nyújtása kapcsán folytatott gyakorlata, a fogyasztók szerződéstől való elállási joga gyakorlatának befolyásolására és az üdülőhasználati díj évenkénti módosításával kapcsolatos tájékoztatása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. A fogyasztók szerződéstől való elállási joga gyakorlatának a Pláninvest Broker Rt. általi befolyásolása szintén alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A jogsértést megállapítva a versenytanács a Proinvest 2001. Kft-t 5 millió (Ötmillió) forint, a Kereknap Kft-t 2 millió (Kétmillió) forint, továbbá a Sol Oriens Hungária Kft-t, a Holiday Hungary Kft-t és a Pláninvest Bróker Rt-t 1-1 millió (azaz Egy-Egy) forint bírság megfizetésére kötelezte.

Budapest, 2002. január 8-án

Dr. Polgárdy Géza