Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleményei

Cukoripari felvásárlást kifogásol a GVH

A német Südzucker AG. tulajdonában álló belga Raffinerie Tirlemontoise S.A., kérelemmel fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz a francia Financiére-Franklin Roosevelt S.A.S. feletti irányítási jog megszerzésének engedélyezése tárgyában. A tranzakció következményeként a Südzucker , a többségi tulajdonában álló belga társaságon, valamint annak francia leányvállalatain keresztül, 50 %-os mértékű közvetett irányítási jogot szerezne a Kabai Cukorgyár Rt.-részvényeinek 99,98 %-át birtokló holland Eastern Sugar B.V. -ben, és ezzel a Tate & Lyle társasággal együtt közösen irányíthatná a Kabai Cukorgyár Rt-t.

Ez versenyproblémát vethet fel, mivel a Südzucker az irányítása alatt levő osztrák AGRANA -n keresztül, a Magyar Cukor Rt. révén már rendelkezik magyarországi cukorgyárak feletti befolyással. A további összefonódásnak köszönhetően az oligopólium két tagja közötti kapcsolat még szorosabbá válik, adott piacon a fogyasztókra nézve kedvező verseny esélyei még halványabbak lesznek.

A Versenytanács ezért komoly vizsgálat tárgyává tette az ügyet és egyben felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy az ügy szempontjából releváns észrevételeiket mielőbb tegyék meg (Gazdasági Versenyhivatal, Versenytanács, 1054 Budapest V. Alkotmány u. 5., fax 472 8860, ügyszám Vj-127/2001).

Budapest, 2002. április 12-én

Dr. Polgárdy Géza