Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Nem kerülhet a Südzucker irányítása alá a Kabai Cukorgyár

A német Südzucker AG. tulajdonában álló belga Raffinerie Tirlemontoise S.A., kérelemmel fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz a francia Financiére-Franklin Roosevelt S.A.S. feletti irányítási jog megszerzésének engedélyezése tárgyában. A tranzakció következményeként a Südzucker , a többségi tulajdonában álló belga társaságon, valamint annak francia leányvállalatain keresztül, 50 %-os mértékű közvetett irányítási jogot szerezne a Kabai Cukorgyár Rt. (mai nevén Eastern Sugar Cukoripari Rt.) részvényeinek 99,98 %-át birtokló holland Eastern Sugar B.V. -ben, és ezzel a Tate & Lyle társasággal együtt közösen irányíthatná a Kabai Cukorgyár Rt-t.

Ez a Versenytanács álláspontja szerint versenyproblémát vet fel, mivel a Südzucker az irányítása alatt lévő osztrák AGRANA -n keresztül (a Magyar Cukor Rt. révén) már rendelkezik magyarországi cukorgyárak feletti befolyással. A további összefonódásnak köszönhetően az oligopólium két tagja közötti kapcsolat még szorosabbá vált volna, adott piacon a fogyasztókra nézve kedvező verseny esélyei még csekélyebbek lettek volna.

A Versenytanács a mai napon azzal az előzetes feltétellel engedélyezte a külföldi vállalkozások összefonódását, ha biztosítják, hogy a Kabai Cukorgyár feletti irányítás átkerül a Tate & Lyle csoporthoz. A kérelmező köteles továbbá - a feltétel teljesülését követő három éven keresztül - a cukorgyár létrehozandó igazgatóságának határozatait és a jegyzőkönyveket a GVH-nak megküldeni. Ennek köszönhetően fennmarad az a helyzet, hogy a magyar cukorgyárak továbbra is három érdekcsoport kezében maradnak.

A feltétel teljesülését a GVH utólag ellenőrzi.

Budapest, 2002. április 25-én

Dr. Polgárdy Géza