Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Hárommilliós bírság a Siesta Key Bt-nek megtévesztésért

A GVH a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Kombucha Gold teaital család előállítója a Siesta Key Kereskedelmi Bt. és kizárólagos forgalmazója a Stúdió Moderna TV Shop 2000 Kft. ellen, miután tudomására jutott, hogy a teaital család értékesítése során nevezettek nem megalapozott tájékoztatást adtak a fogyasztók részére.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította, hogy a fogyasztók megtévesztésére valóban alkalmas az a cselekmény, hogy ezt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül nevezettek az emberi egészséget megőrző és az emberi egészséget helyreállító hatást tulajdonító tájékoztatást adtak a teacsaládról az értékesítés során.

A versenytanács álláspontja szerint gyógyhatást tulajdonítani egy készítménynek csak akkor lehet, ha azt vizsgálatokkal igazolták és a vizsgálati eredményeket az engedélyező hatóság értékelte, elfogadta. A Kombucha Gold teaital családba tartozó termékek az erre jogosult hatóság engedélyével nem rendelkeznek.

A versenytanács ezért kötelezte a Siesta Key Kereskedelmi Bt-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül két napilapban olyan tartalmú helyreigazító közleményt tegyen közzé, amely tájékoztatást ad arról, hogy a Kombucha Gold teaital családba tartozó, általa gyártott és kizárólag élelmiszerként történő forgalomba hozatalra szóló engedéllyel rendelkező termékek nem minősülnek gyógyszernek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek, táplálék-kiegészítőnek, étrend kiegészítő készítménynek vagy más hasonló terméknek. Ezen túlmenően a Siesta Key Bt-t 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

(A forgalmazó Stúdió Moderna Kft. részéről a jogsértést a versenytanács ugyancsak megállapította, de mivel az értékesítés kezdeti szakaszában az értékesítési szerződést is felbontotta s a hirdetési tevékenységet is befejezte, a bírság kiszabásától eltekintett.

Budapest, 2002. május 7-én

Dr. Polgárdy Géza