1051 Budapest, Roosevelt tér 7-8.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Jogsértés bírság megállapítás nélkül a Déli Hírlap Kft. elleni eljárásban

A GVH a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának gyanúja miatt indított eljárást a miskolci kiadású Déli Hírlap kiadója ellen, miután tudomására jutott, hogy a napilap különböző felsőfokú jelzőkkel ellátva népszerűsíti önmagát.

A mai napon megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa megállapította, hogy a Déli Hírlap azon közlései, amelyek szerint "a megye legkedveltebb napilapja" illetve "az ország egyetlen magyar tulajdonú (megyei/vidéki, független) napilapja" valóban alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére. A versenytanács szerint a "legkedveltebb" jelző egy újság esetében - az olvasók adott laphoz való ragaszkodása mellett - az olvasott újsággal áll összefüggésben, ezért e jelző csak a legnagyobb példányszámban megjelenő lapra használható. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az országban más olyan megyei lapok is megjelennek, amelyek szintén kizárólag magyar tulajdonúak, így ez az állítás sem felel meg a valóságnak.

A versenytanács a versenytörvénybe ütköző jelzők további használatát ezért megtiltotta , egyben kötelezte a lapot kiadó Déli Hírlap Kft-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül a lapban olyan tartalmú helyreigazító közleményt tegyen közzé, amelyből kitűnik, hogy a Déli Hírlap nem az ország egyetlen magyar tulajdonú (megyei/vidéki, független) napilapja.

Budapest, 2002. január 8-án

Dr. Polgárdy Géza