A GVH közleménye

Nem volt jogsértő az étrendkiegészítőt előállító P. Nóvum Kft.

A P. Nóvum Kft. ellen fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indult eljárás, miután felmerült annak lehetősége, hogy "Életcsepp komplex" elnevezésű étrendkiegészítő készítményének külső megjelenítése fogyasztómegtévesztő módon hasonlít a "Béres-csepp"-ére.

Az eljárás tárgya volt az is, hogy a szakemberek részére készített szórólapján az a kitétel szerepelt, hogy
"más hasonló készítményekkel szemben nem tartalmaz nikkelt, bórt, melyek mérgezőek, továbbá fluort sem, ami könnyen túladagolható."

Végül azért, mert a végfogyasztók részére készített szórólapján a "biztonságosan használhatja, mivel nem gyógyszer" megfogalmazás szerepelt.

A GVH versenytanácsa által a mai napon tárgyalás mellőzésével meghozott határozat szerint a fogyasztók megtévesztésével kapcsolatosan felmerült gyanú nem igazolódott be.

Az "Életcsepp komplex" külső megjelenítése nem minősíthető megtévesztőnek a már hosszabb ideje (az 1970-es évek óta) népszerű "Béres-csepp" közismertsége miatt. A kétféle szórólap állításai pedig azért nem voltak fogyasztó megtévesztőek, mert a szövegértelmezésnél figyelembe kellett venni, hogy az egyik szórólap a magasabb tudásszinttel rendelkező szakembereknek szólt, a másik szórólap kifogásolt mondanivalóját pedig szövegkörnyezetével egységben kellett értékelni.

Ezért a Versenytanács a P. Novum Kft. ellen indult eljárást jogsértés hiányában megszüntette.

Budapest, 2002. augusztus 01.

Dr. Polgárdy Géza