Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Félmilliós bírság megtévesztésre alkalmas magatartásért az Elektro Computer Rt-nek

A GVH fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást a bajai Elektro Computer Rt. ellen, miután tudomására jutott, hogy nevezett 2002. március 1-én megindított akciója során olyan szlogent alkalmazott, ("50 %... Nem kell Budapestre utaznia!") melynek valóságtartalma nem bizonyítható.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította, hogy az akció kapcsán megjelent hirdetésben az Rt. azt ígérte, hogy meghatározott márkákhoz tartozó termékek vásárlása esetén 50 %-os árkedvezmény ad.

A vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárásban nem tudta bizonyítani, hogy valamennyi akcióba bevont termék vonatkozásában korábban tényelegesen alkalmazott árakhoz viszonyítottan hirdette meg az 50 %-os kedvezményt, azaz nem olyan árakból indult ki, amelyeken a fogyasztók korábban megvásárolhatták a termékeket. A versenytanács azt is megállapította, hogy a reklámban tett közléssel ellentétesen a vállalkozás ténylegesen nem 50 %-os kedvezménnyel értékesítette az akcióban részt vett termékeket, s az eltérés egyes esetekben több ezer forintot tett ki. E magatartást a versenytanács a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak minősítette, s az Elektro Computer Rt.-t 500.000.-Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Budapest 2002. szeptember 12.

Dr. Polgárdy Géza