Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Hárommilliós bírság a Crystal Institute Kft-nek megtévesztésért

A GVH versenytanácsa a Crystal Institute Kft. elleni versenyfelügyeleti eljárásban a mai napon megtartott tárgyalás során megállapította, hogy nevezett a "Nap kristály Flavin 7" elnevezésű termékének értékesítése során a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. Ezt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül az emberi egészséget megőrző és az egészséget helyreállító hatást tulajdonító tájékoztatást adott, illetve azt sugalmazta, hogy a terméket több kórház, klinika hivatalosan elfogadta és a betegek kezelésében alkalmazza.

Valójában a "Nap kristály Flavin 7" elnevezésű termék az erre jogosult hatóság engedélyével nem rendelkezik, forgalomba hozatalát csak élelmiszerként engedélyezték.

A versenytanács ezért a Crystal Institute Kft-t 3 millió forint bírság megfizetésére, továbbá arra kötelezte, hogy a határozat kézhezvételétől a jogsértő magatartást szüntesse meg (eltiltotta a szóróanyagokban, sajtóhirdetésekben stb. a termék jogsértő bemutatásától). Végül kötelezte, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül két országos napilapban olyan tartalmú helyreigazító közleményt tegyen közzé, amely tájékoztatást ad arról, hogy az általa gyártott és kizárólag élelmiszerként történő forgalomba hozatalra szóló engedéllyel rendelkező termék nem minősül gyógyszernek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek, táplálék-kiegészítőnek, étrend kiegészítő készítménynek vagy más hasonló terméknek.

Budapest, 2002. május 7-én

Dr. Polgárdy Géza