Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Fogyasztó megtévesztésre alkalmas, ám csekély súlyú volt a Manna-Rax Bt. cselekménye

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak találta a Manna-Rax Bt. pépes, gabonaalapú táplálék kiegészítő termékének forgalmazását, s ezért a versenyjogsértést részéről megállapította.

A jogsértés azáltal valósult meg, hogy a nevezett terméket a Bt. az engedélyezetthez képest eltérő gyártó, forgalmazó és összetétel jelöléssel hozta forgalomba 2000. és 2001. években. (Az engedély szerint egy budapesti élelmiszeripari szakközépiskola gyártó egységében készíthette volna a terméket, de az máshol is készült. A forgalmazó menet közben átalakult és székhelyet is változtatott, ám ezt a termék címkéje nem jelezte. Az engedélyt végül olyan termékre kapták, amelyben nem szerepelt a csipkebogyó, később azonban ezt is hozzátették, így az engedélyezettől eltérő összetételű terméket gyártottak és forgalmaztak.)

A versenytanács álláspontja szerint noha a Manna-Rax Bt. fentiek szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas cselekményt követett el, az érintett termékből keveset forgalmazott, s a jogsértést 2001-ben felszámolta. Minderre tekintettel a versenytanács a bírság kiszabásától eltekintett.

Budapest, 2002. június 6.

Dr. Polgárdy Géza