Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Megszüntetett eljárás a Fashion Faces Bt. ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást az esztergomi Fashion Faces Modell Ügynökség Bt. ellen, miután tudomására jutott, hogy nevezett az ún. médiaajánlatában az általa kiadott "Millenniumi Egyetemi Előkészítő Hírújság"-ot

  • -

    "a legnagyobb példányszámban megjelenő hivatalos tájékoztató folyóirat"-nak minősítette, továbbá

  • -

    állítása szerint a Millenniumi Egyetemi Előkészítő az ország legsikeresebb egyetemi előkészítője.

A GVH versenytanácsa tárgyalás mellőzésével meghozott határozatában megállapította a következőket.

A Hírújságot illetően a vállalkozás állításával nem követett el jogsértést , mivel magatartásának tanúsításakor a versenytársak hasonló lapjainak példányszáma nem érte el nevezettét.

Azon állítás ellenben, hogy a Millenniumi Egyetemi Előkészítő az ország legsikeresebb egyetemi előkészítője; alkalmas a fogyasztók megtévesztésére . Nem felelt meg ugyanis a valóságnak az, hogy a Bt. tanfolyamain részt vettek közül arányukat tekintve többen tettek sikeres felvételi vizsgát mint azok, akik valamely versenytárs szolgáltatásait vették igénybe. A versenytanács ennek ellenére sem tartotta szükségesnek az eljárás folytatását a magatartás piaci hatásának megállapítása céljából, mivel a rendelkezésre álló adatok (így különösen a Bt. és versenytársai tanfolyamain részt vett hallgatók száma) alapján csekély piaci hatás valószínűsíthető.

A versenytanács ezért az eljárást megszüntette.

Budapest, 2002. október 29.

Dr. Polgárdy Géza