Gazdasági Versenyhivatal
1051 Budapest, Roosevelt tér 7-8.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Nincs relatív erőfölényben a kozmetikai cég

A GVH azért indított eljárást a különböző külföldi testkozmetikai eljárásokat forgalmazó Center Kft. ellen, mert megtagadta egyik felhasználójától az általa kizárólagosan forgalmazott testkozmetikai eljáráshoz nélkülözhetetlen mélytengeri iszap szállítását. Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy a Center Kft. a testkezelési eljárások piacán alacsony részesedéssel rendelkezik, így erőfölényben sem lehet partnereivel szemben, de a kapcsolódó iszap piacán a vele kapcsolatba kerülő üzleti partnereivel szemben - azok induló befektetései megtérüléséig - úgynevezett relatív erőfölény -ben lehet.

A relatív erőfölény újszerű tényállás a GVH gyakorlatában. Egy vállalkozás akkor kerülhet relatív erőfölénybe üzleti partnereivel szemben, ha az általa értékesített termék használatához nélkülözhetetlen másodlagos termékek (alkatrészek, kiegészítők, szerviz, stb.) tartoznak, amelyek iránti igény még azelőtt keletkezhet, hogy az elsődleges termék elhasználódott volna.

Egyes OECD-országok gyakorlata külön is nevesíti a relatív erőfölény tényállást. (Japánban például a hasonló helyzetekre a "domináns alkupozíció" kifejezést használják.) A hatályos magyar versenytörvény a relatív erőfölény kezelését a gazdasági erőfölény általános fogalmán belül teszi lehetővé.

A 2002. január 9-én megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa megállapította, hogy a Center Kft. nincs relatív erőfölényben s az ellen indult eljárást jogsértés hiányában megszüntette.

Budapest, 2002. január 8-án

Dr. Polgárdy Géza