Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Kétmilliós bírság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas (hiányos) közlésért a Könyvmíves Kiadó Kft-nek

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson 2 000 000 Ft (azaz Kettőmillió forint) bírságot szabott ki a budapesti Könyvmíves Kiadó Kft-re, mert az általa 2001-ben kiadott "Gombaismertető Kézikönyvet" hiányos, s így a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon jelentette meg.

A versenytanács - többek között - megállapította az alábbiakat.

Dr. Cserey Adolf "Gombaisme" című művét 1902-ben adták ki Pozsonyban. A színezett és színezetlen képekkel ellátott, régi stílusú és helyesírású könyvet alapul véve a Kft. 2001-ben dr. Cserey Adolf szerzőségét feltüntetve "Gombaismertető Kézikönyv"-et adott ki. Átvette az eredeti mű tartalmát, szövegezését, de megtoldotta új keletű képi illusztrációkkal, a szöveget a mai ízlésnek megfelelően újraszedte, s színes gombaképekkel teli új borítóval is ellátta.

A kiadó azonban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon elmulasztotta annak közlését, hogy kiadványa 1902-ből származó ismeretanyagot tartalmaz, így nem ismeretterjesztő, hanem kizárólag tudománytörténeti értéke van. A bírság kiszabásánál a versenytanács figyelembe vette, hogy a Kft. ellen nem a jelen versenyfelügyeleti eljárás volt az első, amely elmarasztalással zárult (azaz visszaeső).

Budapest, 2002. május 28.

Dr. Polgárdy Géza