Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A benzinkutaknál értékesített PB-gázra nem vonatkozik a kizárólagos beszerzésekkel kapcsolatos csoportmentesség

Az Avanti Rt. és a Primagáz Rt. 2001-ben megállapodott, hogy a Primagáz kizárólagosan jogosult az Avanti benzinkutaknál értékesített propán-bután gáz szállítására. Az ügyben vizsgálat indult, s a Gazdasági Versenyhivatalnak ekkor jutott tudomására, hogy a PB-gáz értékesítése más benzinkutak esetében is hasonló kizárólagossági szerződések alapján történik. Mindezek együttes hatására az árverseny jelentős mértékben korlátozódott.

A PB-gáz ún. homogén termék, így a forgalmazók csak az árral vagy a cseretelep elhelyezkedésével tudnak a fogyasztókért versenyezni. A GVH versenytanácsa szerint ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a benzinkút társaságok ne korlátozhassá k a kutak üzemeltetőinek lehetőségeit a kedvezőbb szállítási feltételeket kínáló gázforgalmazókkal való üzletkötésben.

Az 54/1997. (III. 26.) számú kormányrendelet a kizárólagos beszerzési megállapodások egyes csoportjait mentesítette a versenykorlátozás tilalma alól - amely egyébként kiterjedne az Avanti és a Prímagáz említett megállapodása is. A versenytörvény 2000. évi módosítása által adott lehetőséggel élve a GVH versenytanácsa a PB-gáz piacán valamennyi hasonló megállapodást kivont a kormányrendelet hatálya alól. Ilyen esetben bírság nem szabható ki.

Budapest, 2002. február 5.

Dr. Polgárdy Géza