Gazdasági Versenyhivatal
1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Szünetel az eljárás a CAIB Rt. ügyében

A GVH észlelte, hogy a CAIB Értékpapír Rt. online értékpapír kereskedési tevékenységének értékesítéséhez kapcsolódó reklám- és tájékoztatási tevékenységének információi (és ajándékígérete) alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére, ezért hivatalból eljárást indított ellene.

A CAIB Rt. lakossági ügyfelei internetes befektetési szolgáltatása aktivitásának, s az online kereskedés lehetősége ismeretének növelése érdekében 2001. májusában együttműködési megállapodást kötött a Caibon com Internet Service AG Hungary Branch Office-szal.

A CAIB Rt. és a Caibon között létrejött együttműködési megállapodás kapcsán a felek egy ajándékakciót hirdettek meg. Az online kereskedelemmel kapcsolatosan az ügyfeleknek postázott tájékoztatóban az az ígéret szerepelt, hogy "az első 300 új online kereskedő, aki internetes számlát nyit és szeptember 30-ig legalább 1 millió Ft értékben kereskedik, egy digitális tollkamerát kap ajándékba."

Miután a Caibon a Bank Austria csoport és a HypoVereins-bank egyesülése kapcsán megszűnt, a digitális tollkamera megszerzéséhez szükséges feltételek a fogyasztók részéről immár teljesíthetetlenek.

A GVH versenytanácsa által tartott tárgyaláson a CAIB Rt. vállalta, hogy azok számára is rendelkezésre bocsátja az akcióban meghirdetett tollkamerát, akik az akció hatására nyitottak internetes ügyfélszámlát, de a Caibon tevékenységének időközbeni megszűnése miatt a meghirdetett 1 millió Ft-os forgalmat nem tudták teljesíteni. Mivel a CAIB Rt. - fentiek szerint - vállalta, hogy a már bekövetkezett, a verseny tisztaságát azonban csekély formában veszélyeztető jogsértését orvosolja, a versenytanács az eljárás két hónapra történő szüneteltetéséről határozott. (Ezt követően a vállalás teljesítéséről a GVH utóvizsgálat keretében fog meggyőződni.)

Budapest, 2002. 02. 14.

Dr. Polgárdy Géza