A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

Versenyfelügyeleti eljárás a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Rt. ellen

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Rt. ellen, miután észlelte, hogy a vállalkozás az általa 2003. február 15. és május 15. között megtartott "Nyerjen mexikói utazást!" elnevezésű nyereményjáték kapcsán a nyereményjátékot ismertető reklámokban és egyes, nyereményjátékban résztvevő termékek külső csomagolásán nem közölte a beküldési határidőt és a beküldendő termékek, vonalkódok számát.

A Versenytanács megállapította, a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott a teákon és egyes kozmetikumokon elhelyezett akciós matricákon, nem közölte az akció időtartamát (a vonalkódok beküldésének határidejét) és azt, hogy hány és milyen jellegű termékek vonalkódját kell beküldeni.

A nyereményjátékot több boltban népszerűsítő, három tea fényképét feltüntető plakát kapcsán a Versenytanács szintén azt állapította meg, hogy az hiányos volt, nem közölte a fogyasztókkal, hogy milyen termékeket (két teát és két kozmetikumot) kell megvásárolniuk az akcióban való részvételhez.

A Versenytanács határozatában kimondta, hogy a vállalkozás az akcióval kapcsolatban a termékein elhelyezett akciós matricákon és a plakátokon a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott a nyereményjátékban való részvétel feltételeiről, valamint 1.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Rt-t.

Budapest, 2003. december 11.

(GVH)