Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Kétmilliós bírság fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámokért

A Gazdasági Versenyhivatal azt követően indított versenyfelügyeleti eljárást a "Femal" tablettát forgalmazó Pharma Vision Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen, hogy tudomására jutott: nevezett a terméket újsághirdetésben gyógyhatású szerként, termékismertetőben pedig klinikai tanulmányok által alátámasztott hatásosságúként tünteti fel. Ezen állítások felvetették a fogyasztók megtévesztésének, mint versenytörvénybe ütköző cselekménynek a lehetőségét.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanács a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította a következőket.

A "Femal" tabletta, - melyet a Pharma Vision Kft. 2003. márciusától fogalmaz - élelmiszerként, azon belül étrend-kiegészítőként történő értékesítésre feljogosító engedéllyel rendelkezik. Hatóanyagai révén hozzájárulhat mind az aktív, mind a változó korban (menopauza) lévő nők jó közérzetéhez.

Forgalmazó a piacon újonnan megjelenő termék bevezetése során közzétett újsághirdetésekben a változás korában lévőkhöz szól "enyhíti a női gyötrelmeket" szlogennel. A hirdetés szövege szerint: "A természetben, mint sok más problémára, erre is megvan a megoldás. Már a patikákban is kapható az az egyedülálló technikával előállított gyógyhatású szer ... ".

A "Femal" termékismertetője pedig tartalmazza a következőket:
" Klinikai tanulmányok szerint a Femal hatékonyan csökkenti a menstruáció előtt jelentkező tünetek jelentős részét ...".

A Versenytanács szerint a lapokban megjelent reklámok és a gyógyszertárakban kihelyezett termékismertető állításai alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, mivel gyógyító hatást tulajdonítanak a terméknek, miközben e gyógyhatást megfelelő vizsgálatok nem igazolták, illetve a vizsgálati eredményeket az erre jogosult hatóság nem értékelte, nem fogadta el.
Hatását klinikai tanulmányok nem igazolták.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa ezért a Pharma Vision Kft-t a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásért 2.000.000.- (azaz Kettő) millió forint bírság megfizetésére kötelezte, egyben a határozat kézhezvételétől megtiltotta a jogsértő cselekmény folytatását.

Budapest, 2003. szeptember 24.

Dr. Polgárdy Géza