SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A GVH feltétel nélkül jóváhagyta a Fotex Rt. és az FTC Labdarúgó és Sport Kft. összefonódását

A Fotex Rt. 2001. augusztus 1-jével vásárolta meg 2,4 milliárd forintért az FTC Labdarúgó és Sport Kft. 80 százalékos tulajdonrészét azzal, hogy e vételárat négy egyenlő részben, négy év alatt fizeti meg.
A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának a mai napon megtartott tárgyaláson azt kellett mérlegelnie, hogy átmeneti irányításszervezésnek minősíthető-e ezen 2001. nyarán történt tranzakció?

A versenytanács - alkalmazva a versenytörvény 25. §-át - megállapította, hogy a Fotex Rt. nem tartozik bele abba a vállalati alanyi körbe, amelynek a törvény megengedi az átmeneti, azaz legfeljebb egy éves olyan irányításszervezést, amelynek célja az átvett vállalkozás (jelen esetben az FTC Kft.) továbbértékesítésének az előkészítésre, mert versenyjogi értelemben nem számít vagyonkezelő szervezetnek.

A Fotex Rt. - nem vitatottan - abból a célból vásárolta meg az FTC Kft. fent megjelölt üzletrészét, hogy azt részvénytársasággá alakítsa és a tőzsdére bevezesse.

A Fotex Rt. alaptevékenysége - és tényleges tevékenységnek döntő része - ugyan ma már valóban a vagyonkezelés, de a versenytörvény említett 25. §-ában a vagyonkezelői szervezet kizárólag az állami vagyon kezelőjére vonatkozik, - állapította meg a versenytanács. Ez felel meg a jogalkotói szándéknak, továbbá annak az ésszerű elvárásnak is, hogy az átmeneti irányításszerzést megvalósítható szervezetek köre ne legyen kezelhetetlenül tág.

Mindezekre tekintettel a GVH versenytanácsa a mai napon megtarott tárgyaláson feltétel nélkül jóváhagyta a Fotex Rt. és az FTC Labdarúgó és Sport Kft. összefonódását.

Budapest, 2003. január 22.

Dr. Polgárdy Géza