SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Kétmilliós bírság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas cselekményért az Electro World Magyarország Kft-nek

A Gazdasági Versenyhivatal annak kivizsgálása céljából indított eljárást az Electro World Magyarország Kft. ellen, hogy nevezett tájékoztatási tevékenysége - készlettartási és árurendelési gyakorlatából adódóan - alkalmas-e a fogyasztók megtévesztésére, s így sérti-e a versenytörvényt.

A Kft. - a teljes vételár kifzetése ellenében - elfogadja a fogyasztók megrendelését olyan termékekre is, amelyek a vásárlás időpontjában nem találhatók meg sem az áruházban, sem raktáraiban.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyalás során megállapította, hogy a Kft. jogsértést követett el, amikor fenti esetekben a fogyasztókat nem tájékoztatta arról, hogy megrendelésük teljesítésének vállalt időpontja bizonytalan. Az eljárás feltárta, hogy a fogyasztók által megrendelt és előre kifizetett áruk átvételének időpontja - a Kft. által is ismerten - előre nem tudható.

Az áruk olykor több héttel a vételár kifizetése után vehetők át, illetve adott esetben az áruk leszállítása el is maradhat. A Kft. nem minden esetben ennek megfelelően tájékoztatta a fogyasztókat; volt, hogy konkrét szállítási határidőt közölt velük, s ezzel tisztességtelenül befolyásolta a fogyasztók döntését.

A versenytanács a jogsértő magatartás folytatását a határozat kézhezvételétől megtiltotta, egyben az Electro World Magyarország Kft-t 2 millió (azaz Kettő millió) forint bírság megfizetésére kötelezte.

Budapest, 2003. 02. 06.

Dr. Polgárdy Géza sk.