Gazdasági Versenyhivatal
Budapest V. Alkotmány u. 5.
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Jogsértő volt Marshall Cavendish Magyarország Fióktelep akciója

A Gazdasági Versenyhivatal annak megállapítása céljából indított eljárást a Marshall Cavendish Magyarország Fióktelepe ellen, hogy az általa kiadott "Mókus Luca Tanodája" című kiadványához kapcsolódóan meghirdetet akciója alkalmas volt-e a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására.

A GVH Versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította az alábbiakat. Nevezett vállalkozás a "Mókus Luca Tanodája" című kiadványával kapcsolatban 2001. novemberében akciót szervezett azt ígérve, hogy ha a fogyasztó a 11. és 25. kiadvány közötti 15 megjelent lapszámból bármely 12-t összegyűjtve az azokban található matricákat beküldi, egy játék plüss Mókus Luca megszerzését teszik számára lehetővé.
Valójában azonban az történt, hogy a matricákat először beküldők a kiadvány minden számában többször megjelent Mókus Lucához hasonló figurát kaptak, az ajándékért később jelentkezők azonban már egy külalakban, színben és anyagban is jelentősen különböző, lényegesen kisebb figurát kaptak. Vagyis: a feltételeknek eleget tevő fogyasztók kétféle plüss figurához juthattak.

A Versenytanács megítélése szerint az akció alkalmas volt a fogyasztói döntések befolyásolására. Jelesül arra, hogy a fogyasztókat további lapszámok megvásárlására ösztönözze. Viszont a vállalkozás nem készült fel megfelelően az általa szervezett akció lebonyolítására, megsértve a versenytörvényt.

A Versenytanács ugyanakkor - megállapítva, hogy a vizsgálat tárgyát képező cselekmény alkalmas volt a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására - azt is megállapította, hogy a jogsértő magatartás gazdasági versenyre gyakorolt hatásának mértéke csekély.
Ezért a jogsértés megállapításának tényén túl bírság kiszabását nem tartotta indokoltnak a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében.

Budapest, 2003. február 20.

Dr. Polgárdy Géza
Sajtófőnök