SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Ötmilliós bírság megtévesztésre alkalmas reklámért a Procter & Gamble Magyarország Kkt-nek

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a Procter & Gamble Magyarország Kkt. ellen miután tudomására jutott, hogy nevezett a Head & Shoulders elnevezésű korpásodás elleni sampon televíziós reklámozása során több olyan állítást tett, amelyek felvetették a versenyjog megsértésének valószínűségét.

A GVH versenytanácsa a 2003. május 22-én megtartott tárgyaláson megállapította a következőket.

A Head & Shoulders korpásodás elleni sampon 2002. és 2003. évben folytatott televíziós reklámozása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A "nincs hatásosabb korpásodás elleni sampon mint a Head & Shoulders" és a "nem csak eltávolítja a látható korpa 100 %-át, de rendszeres használat esetén védőréteget képez, így segít megakadályozni a korpa újbóli megjelenését" reklámállítások összhatásukat tekintve azt az üzenetet közvetítik a fogyasztók felé, hogy a Head & Shoulders a legjobb, leghatékonyabb korpásodás elleni sampon a világon, - a vállalkozás azonban nem tudta bizonyítani, hogy ez az állítás megfelel a valóságnak.

A GVH versenytanácsa ezért a jogsértést megállapította, a Kkt-t a határozat kézhezvételétől a jogsértő magatartás folytatásától eltiltotta, egyben 5 millió (azaz Ötmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte.

* * *

A Megatherm Kereskedelmi Kft. ellen ugyanezen napra kitűzött tárgyalást a versenytanács 2003. június 12-re halasztotta.

Budapest, 2003. 05. 23.

Dr. Polgárdy Géza sk.