SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Ötmilliós bírság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámért

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást a budapesti Wyeth Kft, a "Centrum A-tól Z-ig" multivitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmú készítmény forgalmazója ellen. Erre azt követően került sor, hogy a GVH tudomására jutott; a Kft. 2002-2003. folyamán televíziós reklámokban és a gyógyszertárakban hozzáférhető egészségügyi lapokban az említett készítmény piacelsőségét azzal hirdette meg, hogy képes 100 %-ban fedezni a napi szükségletet, illetve a felnőtteknek ajánlott napi bevitelt.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította az alábbiakat.

Magyarországon a nevezett termék gyógyszer minőségű, s ennek folytán rendeltetése az, hogy hiányos vitamin és ásványi anyag állapotban pótolja a hiányt ezekből az anyagokból. A folytatott reklámozás indokolatlan gyógyszerszedésre ösztönöz abban az esetben is, ha az emberi szervezetnek vitamin és ásványi anyag pótlásra mesterségesen nincs szüksége, mert a szokásos táplálkozással a szükséglet kielégítése biztosított.

A versenytanács ezért megállapította a reklám fogyasztók megtévesztésére alkalmasságát és 5 millió (azaz Ötmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte jogsértését a Wyeth Kft-t. A versenytanács a bírság összegének megállapításánál súlyosbító körülményeket (egészség megőrzési rendeltetésű termék, a vitaminhiányos őszi-téli időszak alatt folytatott intenzív reklámozási kampány, magas reklámköltségek), illetve enyhítő körülményeket (a versenyfelügyeleti eljárás időtartama alatti reklámozással felhagyás, a szokásos utalás arra, hogy a fogyasztó tájékozódhat orvosnál, gyógyszerésznél) vett figyelembe.

Budapest, 2003. 06. 03.

Dr. Polgárdy Géza sk.