SAJTÓFŐNÖK

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A jogsértés megállapítása - bírság kiszabása nélkül

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást az érdi Megatherm Fűtés-, Gáz- és Szanitertechnikai Kereskedelmi Kft. ellen, miután az alábbiakat észlelte. A vállalkozás egyes üzleteiben 2002. és 2003. folyamán egy "egyszerű lapradiátor" megjelölésű termék fölé olyan táblát helyeztek el, amely ismerteti ennek negatív tulajdonságait, ugyanakkor közvetlenül mellé, az általa forgalmazott "Star" elnevezésű lapradiátorok fölé utóbbi pozitív ismérveit tartalmazó táblát függesztettek.

A GVH versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította, hogy a fenti tényállás valós, s a Megatherm Kft. által alkalmazott reklámtáblák alkalmasak a fogyasztók tisztességtelen befolyásolására. A vállalkozás olyan üzleti módszert alkalmazott, - amely az "egyszerű lapradiátor" fogyasztók által meghatározhatatlan kategóriájával, a reklámtáblán kiemelt szempontok szerinti összehasonlítás kivitelezhetetlenségével megnehezíti a különböző lapradiátorok valós megítélését, a tárgyszerű összehasonlítást.

A GVH versenytanácsa a jogsértés megállapításán túl, az említett reklámtáblák további alkalmazását is megtiltotta. A bírság kiszabásától azonban - figyelemmel a jogsértő magatartás tanúsításának körülményeire s a versenyre gyakorolt csekély hatására - a versenytanács eltekintett.

Budapest, 2003. 06. 12.

Dr. Polgárdy Géza sk.