A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Bírság versenykorlátozásért a Magyar Pékszövetségnek

A Gazdasági Versenyhivatal 2002. márciusában versenyfelügyeleti eljárást indított a Magyar Pékszövetség, (2003. júniusa előtt Magyar Pékek Ipartestülete) valamint negyvenegy sütőipari vállalkozás ellen, miután tudomására jutott, hogy a Pékszövetség feltehetően egyeztető szerepet játszott a Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Heves megyében 2001. és 2002. folyamán végrehajtott sütőipari áremelésekben.

A mai napon megtartott tárgyaláson a GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a Magyar Pékszövetség (ekkor még Magyar Pékek Ipartestülete) Megyei Szervezete által 2001. január 31-én Nyíregyházán, illetve 2002. január 29-én Egerben szervezett Ipartestületi üléseken a résztvevő vállalkozásoknak az árak emelésével kapcsolatos megbeszélései alkalmasak voltak a verseny korlátozására. E versenytörvénybe ütköző, a versenyt korlátozó cselekményért a Versenytanács a Magyar Pékszövetséget 1 millió (azaz Egymillió) forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az Ipartestületi üléseken résztvevő vállalkozásokkal szemben a Versenytanács - figyelembe véve a versenykorlátozás alacsony fokát, továbbá azt, hogy az árak bizonyos mértékű emelését a szakmát ért költségváltozások indokolták - a bírság kiszabását mellőzte.

Budapest, 2004. 03. 25.

Elnöki Titkárság