A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Bírságok a fogyasztók megtévesztésére alkalmas sajtótermék-példányszámok közléséért

A Gazdasági Versenyhivatal azért indított versenyfelügyeleti eljárást a Kalangya Kkt. illetve a Vertigo Publishing Kft. ellen, mert felmerült annak gyanúja, hogy nevezettek egyes sajtókiadványaik példányszámát nem a valóságnak megfelelően, hanem annál valótlanul magasan megemelve közlik. A példányszám a hirdetők részére hirdetési szempontból fontos tulajdonság, mivel ez a hirdetések várható sikerének egyik mérhető összetevője.

A mai napon megtartott tárgyaláson a GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a Kalangya Kkt. mintegy fél éven keresztül bizonyítottan kb. 50 %-kal a valóságosnál magasabb példányszámról tájékoztatta az olvasókat a "Mi otthonunk" a Vertigo Publishing Kft. pedig éveken át kb. 70 %-kal a valóságosnál magasabb példányszámról tájékoztatta a fogyasztókat az "Octogon" című lap esetében.

Nevezettek fenti cselekményei a versenytörvénybe ütköztek, mivel alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére, ezért a Versenytanács a Kalangya Kkt.-t 500.000.-Ft (azaz Ötszázezer forint) a Vertigo Publishing Kft.-t pedig 1.000.000.-Ft (azaz Egymillió forint) bírság megfizetésére kötelezte a jogsértő magatartás folytatásának megtiltásával együtt.

Budapest, 2004. 04. 08.

Elnöki Titkárság