Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

A GVH kartell gyanú miatt rajtaütéssel indította meg eljárását

A Gazdasági Versenyhivatal 2005. június 20-án előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle végrehajtásával versenyfelügyeleti eljárást indított a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, az Allianz Hungária Biztosító Rt., a Generali-Providencia Biztosító Rt., a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft., a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft. és a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. ellen. Az eljárás megindítására azért került sor, mert rendelkezésre álló előzetes információk alapján alapos gyanú merült fel arra, hogy a vállalkozások egymáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységükkel a gazdasági versenyt korlátozták, vagy torzították, és így a versenytörvény rendelkezéseit megsérthették.

A biztosító társágok és járműkereskedők a 2002-2005 közötti időszakban évente egyeztetéseket folytattak és megállapodtak a gépjármű biztosításokhoz köthető rezsióradíjakról, és ennek kapcsán merült fel a versenykorlátozó összejátszások valószínűsíthetősége, és ezáltal a jogsértés elkövetésének gyanúja.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Gazdasági Versenyhivatal birtokában lévő bizonyítékok alapján nem kizárt, hogy más vállalkozások is érintettek az ügyben. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban két alkalommal hosszabbítható ugyanekkora időtartammal, függően az ügy tagoltságától és bonyolultságától.

Budapest, 2005. június 21.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191
email: HORVATH.Anita@gvh.hu
http://www.gvh.hu