Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa engedélyezte a MiZo Rt. beolvadását a Sole Rt.-be

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa határozatában engedélyezte, hogy az Új MiZo Tejterméket Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Rt. beolvadjon a Sole Hungária Tejipari Rt-be.

Mivel az összefonódással érintett vállalkozások (a Sole Rt. és a Bonitas-csoport tagjai) 2004. évi együttes nettó árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, ezen belül a beolvadó MiZo Rt. és a hozzá kapcsolódó résztvevők (a Bonitas-csoport további tagjai) együttes nettó árbevétele az ötszázmillió forintot, ezért a Versenytörvény alapján a kérelem szerinti összefonódáshoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélye volt szükséges.

A Versenytörvény szerint a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását, vagy fejlődését az érintett piacon.

A Sole Rt. tejtermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A MiZo Rt. - melynek tevékenységi köre szintén tejtermékek előállítása és forgalmazása - részvényeinek többségét tulajdonló Unostar Enterprises Ltd. 100%-os tulajdonosa a Bonitas 2002. Kft., mely által közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások alkotta vállalkozáscsoport (a továbbiakban: Bonitas-csoport) magyarországi tagjai közé tartozik számos további vállalkozás (Délhús Rt.; Pick Szeged Rt.; Délhús Food Logisztikai Kft.; Fiorács Mezőgazdasági Termékelőállító és Forgalmazó Kft.; Pick Szállítási és Szállítmányozási Kft.; Ringa Kereskedelmi és Marketing Kft.; Inga Délhús Kft.; Lizing Délhús Kft.; Möbiusz Szolgáltató Kft.; Möbiusz Trade Kft.; Möbiusz Trans Szállítmányozó Raktározó és Gépjárműjavító Kft.; Biokomposzt Kft.).

A két vállalkozás termeléséhez szükséges nyerstej felvásárlási piacán a Sole Rt. részesedése 15,1%, a MiZo Rt-é pedig 13,2%. A tejtermékek magyarországi forgalma tekintetében a Sole Rt. átlagos részesedése 19%, míg a Mizo Rt-é 12,7%.

A nyerstej esetében a két vállalkozás együttes részesedése a magyarországi felvásárlásból megközelíti a 30%-ot. A Versenytanács álláspontja szerint azonban - a nagyszámú, jelentős kapacitástartalékkal rendelkező további tejfeldolgozóra is tekintettel - nem valószínűsíthető, hogy az összefonódás révén létrejövő vállalkozás vevői erőfölényes helyzetbe kerülne.

A tejfeldolgozás vonatkozásában a tejtermékek magyarországi piacán a Sole Rt. és a Bonitas-csoport együttes részesedése 19 + 12,7 = 31,7%. Ez ugyan a verseny érezhető csökkenését jelenti, az azonban nem valószínűsíthető, hogy az összefonódás révén a Bonitas-csoport gazdasági erőfölényes helyzetbe kerülne, mert egyrészt a jelenlegi piacvezető (Friesland Hungária Rt.) 20-25% közötti piaci részesedése nem marad el lényegesen a fenti mértéktől; másrészt számolnia kell a 10% körüli - jelentős kapacitástartalékkal rendelkező - magyarországi vállalkozások, valamint az árukörében és mértékében dinamikusan bővülő (immár közel 10%) import versenyével is.

Mindezek alapján a Versenytanács a MiZo Rt.-nek a Sole Rt.-be történő beolvadását a Versenytörvény alapján engedélyezte.

2005. november 29.

Gazdasági Versenyhivatal
Főtitkárság Kommunikációs Csoport

További információ:
Baráth Erika
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker., Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest 5., Pf. 1036
tel.: (+36-1) 472-8985
fax: (+36-1) 472-8998
email: BARATH.Erika@gvh.hu
http://www.gvh.hu