Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

Fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt a Hungarotel Távközlési Rt. reklámja

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. december 19-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Hungarotel Távközlési Rt. reklámtevékenységével a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, s ezért vele szemben 3 millió Ft bírságot szabott ki.

A Hungarotel Távközlési Rt. 2005. áprilisában vezette be "Hívogató" díjcsomagjait, melyek népszerűsítése érdekében több hónapon át reklámkampányt folytatott. Ennek részeként olyan szórólapokat juttatott el a fogyasztókhoz, amelyeken egy táblázatban összehasonlította a "Hívogató" díjcsomagok és egyes versenytársainak adott díjcsomagjai kapcsán a fogyasztók által a telefonhívások után fizetendő összegeket.

A Gazdasági Versenyhivatal által lefolytatott vizsgálat eredményeként a Versenytanács arra a következtetésre jutott, hogy a vállalkozás által a táblázatokban szereplő adatok megállapításakor alkalmazott módszer a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatás megvalósulását eredményezte. Az összehasonlító táblázatokban olyan adatok kerültek feltüntetésre, amelyek nem szolgálták a fogyasztók pontos, valóságnak megfelelő tájékoztatását, s nem feleltek meg az összehasonlító reklám esetén kiemelkedő jelentőséggel bíró tárgyilagosság követelményének.

A Versenytanács határozatában megállapította, a Hungarotel Távközlési Rt. jogsértő magatartást tanúsított, amikor 2005 áprilisától júliusáig reklámtevékenysége során szórólapjain a "Hívogató" elnevezésű díjcsomagjait egyes versenytársainak díjcsomagjaival megtévesztésre alkalmas módon hasonlította össze.

A Versenytanács 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Budapest, 2005. december 20.

Gazdasági Versenyhivatal
Főtitkárság Kommunikációs Csoport

További információ:
Baráth Erika
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8985
email: Barath.Erika@gvh.hu
http://www.gvh.hu