Nyomtatható verzió PDF formátumban

3 millió forint versenyfelügyeleti bírság az Euronics-re

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. augusztus 29-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Euronics Magyarország Kft. azzal, hogy megnehezítette az általa reklámozott hordozható számítógépre adott árengedmény megítélését, valamint azzal, hogy az általa forgalmazott egyes televíziókat a valósnál nagyobb árkedvezménnyel hirdette meg, továbbá azzal, hogy "Tud ennél olcsóbbat?" szlogent alkalmazta a 2005. és 2006. évi időszakban, a fogyasztók tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított. Az Euronics jogsértő magatartásáért 3 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

 • 1.

  Az Euronics az általa forgalmazott hordozható számítógépet az akciós újságjában, valamint óriásplakáton a következőképpen hirdette: "149.999,- Ft helyett 99.999,- Ft + ÁFA".

  A GVH a fenti népszerűsítést azért ítélte versenyjogsértőnek, mert az eredeti árról nem tudni, hogy bruttó ár, mivel az akciós ár egyértelműen nettó ár. A fogyasztó ezért az eredeti árat is nettó árnak vélheti, amelyből következően a kedvezmény nagysága a valósnál kedvezőbb. A fogyasztói megtévesztésre alkalmas magatartást megszünteti az ugyanott olvasható apró betűs magyarázat, ami az Euronics javára írandó, de nem változtat azon, hogy a különböző alapú árfeltüntetés az ajánlata megítélését nehezíti. Ez pedig a versenytörvénynek a fogyasztó választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszerek alkalmazásának tilalmába ütközik. A GVH álláspontját erősítette, hogy az Euronics más esetekben az eredeti és a kedvezményes árat egyaránt bruttó árként adta meg.

 • 2.

  A GVH a versenytörvénybe ütközőnek ítélte meg továbbá az Euronics azon reklámját, mellyel az általa forgalmazott két különböző Samsung televíziót népszerűsítette. A vállalkozás nem tudta ugyanis bizonyítani, hogy az általa "korábbinak" megjelölt árért - melyből állítása szerint árengedményt nyújt - kínálta-e valaha az adott terméket.

 • 3.

  A GVH versenyjogsértőnek minősítette az Euronics 2005. II. félévi és 2006. évi reklámújságainak "Tud ennél olcsóbbat?" jelszavát, ugyanis a vállalkozás nem tudta bizonyítani, hogy az általa kínált termékek a legkedvezőbb árfekvésűek a piacon.

A fenti jogsértésért a GVH 3 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az Euronics-et.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-40/2006.

Budapest, 2006. szeptember 5.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Baráth Erika
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8985
email: Barath.Erika@gvh.hu
http://www.gvh.hu