Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

A Bizottság vizsgálatot folytatott magyar villamos energia vállalatoknál

Az EU Bizottság 2006. május 17-én Brüsszelben angol nyelvű sajtóközleményt adott ki "A Bizottság vizsgálatot folytatott magyar villamos energia vállalatoknál" címmel, amely az alábbiakban olvasható a Gazdasági Versenyhivatal magyar nyelvű fordításában:

Az Európai Bizottság megerősíti, hogy 2006. május 16-án tisztségviselői előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot folytattak magyar villamos energia vállalatoknál. A Bizottságnak jó oka van azt feltételezni, hogy az érintett vállalkozások megsértették az EK antitröszt szabályokat, melyek megtiltják a versenykorlátozó üzleti tevékenységet és/vagy a piacon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

A Bizottság tisztségviselői a magyar versenyhatóság munkatársaival közösen léptek fel.

A rajtaütések (meglepetésszerű vizsgálatok) a vizsgálatok előkészítő lépései akkor, amikor versenyellenes tevékenységet feltételeznek. Az Európai Bizottság hasonló vizsgálatai azonban még nem jelentik azt, hogy a vállalatok valóban versenyellenes tevékenységgel vádolhatók, illetve hogy előre valószínűsíthető lenne a vizsgálatok ilyenfajta eredménye. Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a védekezéshez való jogot, különösen a vállalkozások meghallgatáshoz való jogát a Bizottság által ellenük indított eljárásokban.

A versenyellenes magatartás okán végzett vizsgálatok időtartama nem szigorúan behatárolt. Az időtartamot számos körülmény befolyásolja, beleértve az ügy komplexitását; azt, hogy a vállalkozások milyen mértékben hajlandóak a Bizottsággal együttműködni, illetve a védekezési jog alkalmazásának gyakorlatát.

A Bizottság sajtóközleménye eredetiben megtekinthető:
http://europa.eu

Budapest, 2006. május 17.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Baráth Erika
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8985
email: Barath.Erika@gvh.hu
http://www.gvh.hu