Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nem csak a Pécsi Vízmű szippanthat

Megtévesztette a fogyasztókat a Pécsi Vízmű, amikor azt állította, hogy Pécsett 2007 augusztusától kizárólag ő végezheti a települési folyékony hulladék begyűjtését, elszállítását és kezelését - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mivel a magatartásnak nem volt érzékelhető piaci hatása, bírság kiszabására nem került sor.

A GVH eljárása azért indult, mert tavaly júliusban a Pécsi Vízmű olyan leveleket küldött ki a fogyasztóknak, amelyek szerint csak ő végezheti a települési folyékony hulladék rendszeres begyűjtését, szállítását és kezelését. A társaság az erről szóló közleményét a honlapjára is felrakta, ahol megtalálható volt a Dunántúli Napló egyik cikke is. A "Szippantás: nagy változások" című írásban az szerepelt, hogy "Pécsett augusztus 1-től kizárólag a Pécsi Vízmű végezheti majd ezt a szolgáltatást".

A GVH vizsgálat megállapította, hogy a pécsi önkormányzat által 2007. áprilisában kiírt közbeszerzési eljárást tényleg a Pécsi Vízmű nyerte, így a vállalkozás tíz évig végezheti Pécs belterületén a csatornára rá nem kötött, de ivóvízzel ellátott ingatlanokon a folyékony hulladék gyűjtését és elszállítását. Az e munka elvégzésére vonatkozó helyhatósági szabályok értelmében azonban a kizárólagosság csak a lakossági fogyasztók esetében állt fenn, a gazdálkodó szervezetek nem kötelesek a Pécsi Vízmű szolgáltatásait igénybe venni.

A GVH mindezek ismeretében megállapította, hogy a Pécsi Vízmű megtévesztette a fogyasztókat. A versenyhatóság azonban szükségtelennek ítélte bírság kiszabását, mivel a megtévesztő tájékoztatásnak nem volt piaci hatása, a Pécsi Vízmű pedig az eljárás megindulását követően haladéktalanul felhagyott a jogsértő magatartással.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-171/2007.

Budapest, 2008. április 1.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu