Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nem teljesítették a GVH határozatát, újra bírságot kaptak

Több vállalkozásnak kell naponta végrehajtási bírságot fizetnie amiatt, mert nem teljesítették a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában számukra előírt kötelezettségeiket.

A GVH 2008. július 8-án megállapította, a StemXcell Kft. "v.a.", a Crystal Institute Kft., a Dunai és Társa Bt. és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak, amikor a 2007. és a 2008. évben a fogyasztóknak szóló tájékoztatásaikban az Olimpiq StemXCell étrend-kiegészítő termékről azt állították, hogy az alkalmas az őssejtek szaporítására és védelmére, illetve a termék és az egészség között összefüggés van, a termék gyógyhatással bír. A GVH a StemXcell Kft. "v.a.", a Crystal Institute Kft., a Dunai és Társa Bt. és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. vonatkozásában a jogsértő magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől számított 15 nap elteltével megtiltotta.

A GVH kötelezte a StemXcell Kft. "v.a."-t, a Crystal Institute Kft.-t, a Dunai és Társa Bt.-t és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 nap elteltével minden olyan általuk üzemeltetett vagy használt internetes honlap nyitó oldalán, amelyen bármilyen tájékoztatást tesznek közzé az Olimpiq StemXCell termékkel kapcsolatban, jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, annak feltételét követő fél éven át ismertessék a GVH határozatának rendelkező részét. A GVH mindezeken túl kötelezte a StemXcell Kft. "v.a."-t 10 millió, a Crystal Institute Kft.-t 25 millió, a Dunai és Társa Bt.-t félmillió, a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t 15 millió forint bírság megfizetésére.

Az ügyben a versenyhatóság utóvizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy a vállalkozások teljesítették-e a rájuk kirótt kötelezettségeket. Ennek megállapítására adatszolgáltatásra kötelezte az eljárás alá vontakat. Mivel a társaságok ennek a GVH által megadott határidőig nem tettek eleget, eljárási bírságot kaptak. A Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t 6,65 millió, a Crystal Institute Kft.-t 5,35 millió, a Dunai és Társa Bt.-t 72 ezer, a StemXcell Kft. "v.a."-t 830 ezer forint eljárási bírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság.

A vállalkozásoknak 2008. augusztus 8. és 2009. február 8. között kellett volna ismertetniük a GVH határozatát internetes oldalaikon, ám az utóvizsgálat során kiderült, hogy erre nem került sor. Emiatt a versenyhatóság elrendelte határozatának végrehajtását és ezzel együtt végrehajtási bírságot is kiszabott az érintett vállalkozásokra. A StemXcell Kft. 35 ezer, a Crystal Institute Kft. 40 ezer, a Dunai és Társa Bt. 5 ezer, a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. pedig 30 ezer forint bírságot fizet minden nap egészen addig, amíg eleget nem tesz a GVH határozatában foglalt kötelezettsége maradéktalan teljesülését hitelt érdemlően nem igazolja.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-156/2007.

Budapest, 2009. október 30.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu