Nyomtatható verzió PDF formátumban

Kartellgyanú a termőföld-és ingatlan értékbecslési piacon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010. június 15-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Pátria CONSULT Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. székhelyén.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által a 2009. és 2010. években termőföld és ingatlan értékbecslése tárgyában kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független, de vele termőföld, illetve ingatlan értékbecslése tárgyában 2009-ben szerződésben álló vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-49/2010.

Budapest, 2010. június 16.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu