Nyomtatható verzió PDF formátumban

Mobilinternet-szolgáltatások reklámjaival kapcsolatban indított eljárásokat a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-vel (Vj-37/2011.), valamint a Magyar Telekom Nyrt-vel (Vj-38/2011.) szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

Mindkét telekommunikációs vállalkozás széles körben jelentetett meg olyan tartalmú reklámokat 2010. év végén és 2011 elején, amelyben saját mobilinternet-hálózatát piacelsőségi állításokkal népszerűsítette.

A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. 2010. december 1-jétől az általa alkalmazott kommunikációs eszközökön az alábbi kijelentéseket alkalmazta/alkalmazza:

"Válaszd a hozzád illőt és netezz Magyarország legjobb adathálózatán!"

"A Vodafone hálózatán böngészheted a leggyorsabban az internetet a hazai mobilszolgáltatók közül."

"A Vodafone-nal az elsők között vagy. A mi mobil adathálózatunkon érhető el a legnagyobb le- és feltöltési sebesség és a leggyorsabb webböngészés a hazai mobilszolgáltatók közül."

"Ossz meg mindent azonnal az ország leggyorsabb mobil adathálózatán!"

A Magyar Telekom Nyrt. 2011. február 24-től az általa alkalmazott kommunikációs eszközökön - egyebek mellett - az alábbi kijelentéseket alkalmazta/alkalmazza:

"Száguldj a leggyorsabb mobil adathálózaton!"

"Elsőnek lenni, vagy az elsők között lenni csak egy árnyalatnyi különbség."

"Válaszd te is Magyarország leggyorsabb szélessávú mobil adathálózatát és oszd meg a legjobb sztorikat a barátaiddal azonnal!"

"Legyen nálad is a leggyorsabb a befutó!"

A GVH szerint a Vodafone által alkalmazott "legjobb adathálózat", "leggyorsabb mobil adathálózat", "leggyorsabb webböngészés" és "legnagyobb le- és feltöltési sebesség", valamint ezekkel azonos tartalmú kijelentések, továbbá a Magyar Telekom által alkalmazott "leggyorsabb mobil adathálózat" és "leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat", valamint ezekkel azonos tartalmú - piacelsőségi - kijelentések a fogyasztók megtévesztésére lehetnek alkalmasak, tekintettel arra, hogy ezek valószínűsíthetően nem kellően alátámasztottak.

A fenti vállalkozások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 6. §-ának (1) bekezdésében és 7. §-ának (1) bekezdésében foglaltak megvalósításával valószínűsíthetően megsértették az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

A GVH az utóbbi időben megnövekedett számban kap fogyasztói jelzéseket a mobilinternettel, illetve a mobilinternet - szolgáltatások reklámjaival kapcsolatban. Jelen eljárásokban két olyan kommunikációs kampány kerül vizsgálatra, amelyek mindegyike a mobilinternet - szolgáltatás egyik fő jellemzőjét, a gyorsaságot helyezi a középpontba, így a GVH álláspontja szerint különösen nagy hatással lehet a fogyasztók mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére vonatkozó döntéshozatalára.

Budapest, 2011. május 9.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu