Nyomtatható verzió PDF formátumban

Kartellgyanú miatt indított eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. január 24-én eljárást indított az Andosa Market Kft. és a MORTAK FRUIT Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Magyarországon 2010 novemberét követően kiírt zöldség és gyümölcs beszerzésekre vonatkozó közbeszerzési eljárások kapcsán a vállalkozások gazdasági versenyt korlátozó megállapodást kötöttek. Az érintett tenderek kapcsán tanúsított magatartásaik - úgy, mint az eredmények ismeretében való visszalépés, a hiánypótlás elmulasztása, tartalmi hasonlóságok, referenciák biztosítása - valószínűsíthetően az ajánlattevők tisztességtelen összejátszására, azaz a "körbenyerésre" utalnak.

A GVH gyanúja szerint a vállalkozások a fenti magatartásukkal feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-72/2011.

Budapest, 2012. január 26.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu