Nyomtatható verzió PDF formátumban

Megalakult a GVH Antitröszt és Fúziós Irodája

A Gazdasági Versenyhivatal a gyorsabb és hatékonyabb munka érdekében jelentős tapasztalattal rendelkező vizsgálóira építve kialakította a Fúziós és az Antitröszt Irodát. Az új irodák március 1-jétől kezdik meg munkájukat.

A Fúziós Iroda létrehozása szorosan illeszkedik a GVH fúziós eljárásrendje kapcsán végrehajtott hatékonyságnövelő intézkedések sorába. Február 1-jétől (nyilvános konzultációt követően) új, az érintett vállalkozások adatszolgáltatási terheit mérséklő kérelem űrlapot alkalmaz a GVH, valamint átláthatóvá és hangsúlyosabbá tette a kérelmek benyújtása előtti egyeztetések gyakorlatát. Az összefonódásokkal kapcsolatos eljárásokat érintő átfogó reformmal a GVH alapvető célja, hogy a vizsgálatok gyorsabban és az eddigieknél is magasabb szakmai színvonalon folyjanak. A Hivatal a vizsgálati határidőket különösen az érdemi versenyhatásokkal nem járó, egyszerűsített eljárásban engedélyezhető tranzakciók esetében kívánja rövidíteni, ezzel is hozzájárulva a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez.

A GVH Antitröszt Irodájának feladata a különböző iparágakban zajló versenyfelügyeleti eljárások és ágazati vizsgálatok lefolytatása és koordinálása. Az Antitröszt Iroda ennek során szorosan együttműködik a GVH többi szervezeti egységével a minél magasabb színvonalú versenyfelügyeleti munka érdekében. Az Antitröszt Iroda létrehozásának célja, hogy az ilyen témájú vizsgálatokban a GVH minél egységesebben és hatékonyabban léphessen fel.

A szervezeti átalakítás keretében létrejött új irodák a korábbi Pénzügyi Szolgáltatások Irodájából, a Termelő és Szolgáltató Ágazatok Irodájából, valamint a Hálózatos Ágazatok Irodájából alakultak ki.

Budapest, 2012. március 1.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu